Safet Sušić razriješen dužnosti selektora
17.11.2014 ENGLISH VERSION

Danas je u hotelu  „Crystal“ na Ilidži održana vanredna sjednica Izvršnog odbora na kojoj je bilo prisutno 13 članova Izvršnog odbora, te selektor Safet Sušić i direktor Tehničkog odjela Denijal Pirić.

Sjednica je sazvana dan nakon odigravanja kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, Izrael-BiH i poraza selekcije BiH rezultatom 3:0. Situacija je alarmantna jer se u prvom dijelu kvalifikacija nisu postigli predviđeni rezultati, te su članovi Izvršnog odbora smatrali da je potrebno hitno  analizirati trenutnu situaciju i pokušati pronaći najbolje rješenje u interesu Saveza.

Selektor Safet Sušić je podnio izvještaj o dosadašnjem toku kvalifikacija, naglašavajući da on vjeruje u plasman na EP bez obzira na samo dva osvojena boda,.

Nakon rasprave i sagledavanja svih činjenica, te rezultata koji su postignuti u četiri kvalifikacione utakmice, a u najboljem interesu Saveza donesene su sljedeće jednoglasne  ODLUKE:

1. Nakon izvršene analize rezultata konstatovano je  da je dovedeno u pitanje ostvarenje zacrtanog cilja, plasmana na Evropsko prvenstvo u Francusku 2016. godine; 

2.  Dosadašnji selektor Safet Sušić razrješen je dužnosti, što se odnosi i na njegove asistente Borčeta Sredojevića, Elvira Baljića i Tomislava Piplicu;

3. Zadužuju se dopredsjednik Ivan Beus, član IO Nurudin Peštalić i generalni sekretar Jasmin Baković da sa dosadašnjim selektorom razmotre pitanja međusobnih prava i obaveza;

4. Imenuje se Komisija u sastavu predsjednik Elvedin Begić, potpredsjednici Darko Ljubojević i Ivan Beus, tehnički direktor Denijal Pirić i član Odbora za posredovanje i savjetovanje Sead Kajtaz da do 1.12. 2014. definišu prijedlog kandidata za novog selektora „A“ reprezentacije.

NS/FS BiH zahvaljuje dosadašnjem selektoru Safetu Sušiću i njegovim asistentima  za  saradnju u proteklom periodu, tokom kojeg je ostvaren istorijski uspjeh reprezentacije, plasman na Svjetsko prvenstvo. 

Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine

Ferhadija 30, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina
E-mail: info@nsbih.ba