Plan aktivnosti Centra za edukaciju NS/FS BiH

Adnan Džemidžić: NS/FS BiH zajedno sa klubovima investira u razvoj fudbala u našoj zemlji

 

Prvi dio takmičenja u „m:tel“ Premijer ligi Bosne i Hercegovine privodi se kraju. Iza nas je sedamnaest kola našeg elitnog fudbalskog takmičenja, a dosta pažnje javnosti bilo je usmjereno na rekonstrukciji glavnih terena klubova PL, te u posljednje vrijeme na odgađanje derbi utakmica za proljetni dio takmičenja. Više o ovim temama u nastavku govori generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Adnan Džemidžić.

1. Do kraja jesenjeg dijela „m:tel“ Premijer lige ostala su još dva kola. Međutim, izvjesno je da dvije utakmice neće biti odigrane u jesenjem dijelu takmičenja i to susret 17. kola FK Velež-HŠK Zrinjski i 18. kola FK Sarajevo-FK Željezničar. Zašto su ovi susreti odgođeni za proljeće i hoće li to uticati na regularnost takmičenja?

„Ova dva velika derbija „m:tel“ Premijer lige BiH odgođena su odlukom Komiteta za takmičenje NS/FS BiH, a osnovni razlog jeste nemogućnost odigravanja ovih utakmica na stadionima klubova koji su domaćini. U toku su radovi na postavljanju novih terena sa hibridnom travom, a zbog značaja ovih mečeva Komitet za takmičenje NS/FS BiH je procijenio da su obje utakmice visokog rizika i te da se ne mogu igrati na zamjenskim terenima.

U skladu sa odredbama Pravilnika o radu komiteta i pravnih tijela NS/FS BiH, Komitet za takmičenje je kao savjetodavno tijelo Izvršnog odbora, predložio mjere u cilju sprječavanja potencijalnih problema na utakmicama koje su okarakterisane kao mečevi „visokog rizika“. Derbi susreti o kojima je ovdje riječ su takvi a kako nije postojala saglasnost nadležnih policijskih uprava za odigravanje ovih utakmica na zamjenskim terenima, obje su pomjerene i bit će odigrane do kraja drugog kruga takmičenja u okviru „m:tel“ Premijer lige BiH.

Pratimo pozitivne primjere i prakse drugih asocijacija, ali prevashodno vodimo računa o regularnosti, integritetu i karakteru takmičenja. Siguran sam da će obje utakmice privući veliku pažnju gledalaca, a tereni na kojima će se igrati će podići kvalitet takmičenja ali i same igre.“

2. Jedan od najznačajnijih projekata koje realizuje NS/FS BiH je „Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“. U proteklom periodu bilo je dosta pritužbi pojedinih klubova zbog kašnjenja radova na njihovim stadionima, u kojoj fazi je trenutno ovaj Projekat?

Pri završetku smo prve faze. Podizanjem travnatih podloga na stadionima gdje se izvode radovi, ili su završeni, otkriveni su mnogi nedostaci u podzemnoj infrastrukturi na objektima izgrađenim prije više desetljeća. Ne očekujući da ovi problemi mogu usporiti, ili zaustaviti radove na pripremi podloge za postavljanje novog terena, NS/FS BiH je sistematično i odgovorno pristupio ovom zadatku. Na svim objektima se vrši stručan i profesionalan nadzor odgovornih ljudi, angažovanih od strane NS/FS BiH, kako bi se ovaj projekat sproveo u cijelosti na svim odabranim lokacijama. Kada uzmemo sve okolnosti, od vremenskih do tehničkih, moramo biti zadovoljni da smo u vremenskom periodu od pet mjeseci uspjeli dovesti u završnu fazu četiri planirana terena sa hibridnom travom. Ovdje se prevashodno radi o kapitalnim ulaganjima, velika sredstva se investiraju u objekte klubova i lokalnih zajednica.

Svjesni smo činjenice da ljudi u klubovima ali i mi u Savezu, sa nestrpljenjem i velikim iščekivanjem priželjkujemo završetak radova na ovim terenima. Projektom „Potpune rekonstrukcije glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“ Savez je pokazao spremnost da zajedno sa klubovima i lokalnim zajednicama investira u razvoj fudbala kako bi premijerligaši u Bosni i Hercegovini imali najbolje uslove za igru.

Ovi travnati tereni će biti napravljeni po vrhunskim standardima, što će omogućiti bolje uslove za rad i brži fudbalski razvoj generacijama mladih igrača. Na kraju želim reći da se ovdje radi o, do sada najvećem investicionom infrastrukturnom projektu u našoj zemlji od kada je ustanovljen NS/FS BiH.

Druga faza projekta, na stadionima predviđenim za potpunu rekonstrukciju terena i postavljanje nove podloge će uslijediti u prvom kvartalu naredne godine.“

select banner 02

  Klub U P N I Bod
1 HŠK ZRINJSKI 18 12 3 3 39
2 NK ŠIROKI BRIJEG 19 10 6 3 36
3 FK BORAC 19 10 3 6 33
4 FK ŽELJEZNIČAR 18 8 5 5 29
5 FK SARAJEVO 18 7 4 7 25
6 FK VELEŽ 18 5 9 4 24
7 HŠK POSUŠJE 19 6 5 8 23
8 FK TUZLA CITY 19 6 3 10 21
9 FK LEOTAR 19 6 3 10 21
10 FK SLOGA DOBOJ 19 6 3 10 21
11 FK SLOBODA TUZLA 19 4 7 8 19
12 FK IGMAN 19 4 5 10 17
Domaćin Rezultat Gost
FK SLOGA DOBOJ --:-- FK SLOBODA TUZLA
FK IGMAN --:-- FK ŽELJEZNIČAR
HŠK POSUŠJE --:-- FK LEOTAR
FK SARAJEVO --:-- HŠK ZRINJSKI
FK BORAC --:-- NK ŠIROKI BRIJEG
FK TUZLA CITY --:-- FK VELEŽ
  • ASA osiguranje
  • pbs
  • Bavaria
  • Securitas
  • Centrotrans
  • Oaza
  • Avaz

Najnoviji tweetovi

Povežite se

Kontakt

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 95, 71000 Sarajevo

Tel: +(387) 033 276-676

Fax: +(387) 033 444-332

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: https://www.nfsbih.ba