Pismo upućeno FIFA-Disciplinskom komitetetu

Kategorija: Vijesti

Broj:01-519
Sarajevo, 17.10.2005.godine

FIFA
DISCIPLINSKI KOMITET
Gosp.Marco Villiger,
Sekretar

PREDMET: Izjava na okolnosti o incidentima na kvalifikacionoj utakmici za svjetsko prvenstvo 2006.godine u Njemačkoj između Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, od 12.10.2005.godine

Poštovani gospodine Villiger,
Prije svega, ukoliko se zaista dokaže bilo kakva krivica od strane naših navijača na predmetnoj utakmici, mi ćemo biti spremni uputiti odgovarajuće izvinjenje FIFA-i.
Međutim, na osnovu svih informacija sa kojima mi raspolažemo, a koje ćemo, nadamo se, potkrijepiti i neoborivim dokazima, nemožemo se oteti utisku da je krivica naših navijača sasvim neznatna u odnosu na okolnosti koje su vladale u Beogradu.
Istina je slijedeća:

- Dostavili smo sve spiskove navijača Fudbalskom savezu Srbije i Crne Gore i Ministarstvu bezbjednosti BiH, te je saradnja organa bezbjednosti Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine bila na zadovoljavajućem nivou kada je riječ o pratnji navijača od granice do stadiona i nazad;
- Ipak, u povratku navijači su bili izloženi gađanju kamenjem i ostalim tvrdim predmetima, pa čak i vatrenim oružjem;
- FS SCG je sa svoje strane poduzeo sve što je bilo u njihovoj moći što se tiče pratnje i ukupne pažnje prema igračima i rukovodstvu oba tima ( ''A'' i ''U-21'' ) kao i delegaciji;
- Kao što stoji u izvještaju službenih lica FIFA-e, navijači BiH su odmah po ulasku u ranije određeni sektor na tribini bili izloženi napadima sa obje strane (juga i istoka) raznim tvrdimpredmetima (kamenje, beton i sl.), stolicama, flašama kao i raznim eksplozivnim sredstvima od strane navijača SCG, topovski udari punjeni crnim barutom i trotilom (oko 20), Bengalske baklje (više od 20), signalne rakete (3-tri), itd.
- Navijači BiH su prvobitno odvaljivali sjedišta prvenstveno u cilju zaštite vlastitih života, a kasnije su ih izbacivali izvan sektora u kojem su bili smješteni;
- Najveći problem je nastao kada se veća grupa navijača SCG probila pored policije do prostora sa navijačima iz BiH, kanalom dubokim oko 2(dva) metra koji razdvaja teren i gledalište, noseći razne tvrde predmete (palice, kamenje i sl.), pa čak i noževe.Tada su navijači BiH bacali na njih sjedišta preko policijskih snaga,a ne na policiju kao što piše u izvještaju službenih lica;
- Prilikom intoniranja himne kao i prije i tokom utakmice pored bengalskih vatri koje su bačene na naše navijače bačeno je i mnogo tvrdih predmeta, stolica, flaša, ostalih eksplozivnih sredstava uz nesnošljive zvižduke uzvikivane su najmračnije parole najuvredljivijeg fašističkog i nacionalističkog sadržaja pa čak i veličanje i podrška ratnim zločincima za kojim traga Haški sud (Karadžić i Mladić).Skoro 98% od 50.000 gledalaca nije ustalo na noge prilikom intoniranja himne već su sjedili, što nije fer ni korektno, a što je bio početni motiv za nekorektno navijanje i navedene napade na naše navijače.
- FS SCG je za ovu utakmicu omogućio u Bosni i Hercegovini kupovinu ulaznica navijačima iz BiH koji navijaju za SCG u neograničenim količinama što je uveliko doprinijelo stvaranju neviđene atmosfere jer su navijači SCG iz BiH bili najveći izgrednici kojima je dozvoljeno unošenje svih vrsta ekspolozivnih sredstava, tvrdih predmeta, noževa, flaša, transparenata najuvredljivijih sadržaja, od kojih je najgori bio: ''Nož, žica, Srebrenica'' i isiticanje zastave poznatih ''Škorpiona'' iz Srbije koji su izvršioci genocida( vidi se na kaseti u prilogu).
- Kapiten BiH tima tražio je od sudije prekid, odnosno zaustavljanje utakmice zbog napada navijača SCG na naše navijače.Sudija to nije dozvolio;
- Postavljamo i pitanje: Da li bi FIFA dozvolila da Izrael igra protiv Njemačke ako bi bio istaknut transparent: '' Plin, Komora, Aušvic'' (kao što je poznato u Srebrenici je 1995.godine izvršen Genocid nad bošnjacima od strane srpskih nacionalista).Ove navode možete provjeriti u Hagu.
A, navijačima BiH oduzeta su sva sredstva bez uvredljivih sadržaja, pa čak i transparente sa slikom Kapitena Barbareza i zastavu BiH. Kao što Vam je poznato na utakmici u Sarajevu između istih reprezentacija, navijačima iz BiH koji su navijali za SCG mi smo poslali svoje autobuse koje smo dovezli na stadion i odvezli sa stadiona bez ikakvih incidenata i napada od strane navijača BiH. Ovo smo uradili kako bismo na ulicama spriječili nerede većih razmjera i obzirom da smo potpuno svjesni da veliki broj navijača iz BiH navija za SCG, od koje činjenice ne smijemo zatvarati oči, što nije bio slučaj u Beogradu.
Prije svega danima je stvarana medijska atmosfera u SCG čime je ionako ogroman animuzitet svakim danom uvećavan.Isto tako, i nakon utakmice mediji iz SCG su pisali neistine (da je prva stolica poletjela od navijača BiH, da su navijači SCG isticali samo nacionalne, a ne nacionalističke i fašističke parole i sl.).Također, svemu je doprinijela i nagradna igra koja je objašnjena čak i na ulaznicama na kojima je pisalo: ''Nagradna igra obuhvata učesnike sa prebivalištem na području Srbije i Crne Gore i Republike Srpske...''.Kao što Vam je poznato Republika Srpska je jedan od dva Entiteta Bosne i Herecegovine.
Na ovaj način je učinjeno priznavanje dijela Bosne i Hercegovine sastavnim dijelom Srbije i Crne Gore čime je načinjena diskriminacija i uvećan animuzitet između navijača cijele Bosne i Hercegovine, a što se može negativno odraziti i na odnose u domaćim takmičenjima.
- NS/FS BiH će učiniti sve što je u njegovoj moći da se tenzije smanje i da se ne naruše odnosi između dva saveza te da se u budućnosti na utakmicama između naših reprezentativnih selekcija ne dešavaju incidenti i da se uspostave novi kontakti, suzbiju daljnje tenzije, pa čak i proširi naša saradnja na prijateljskoj osonovi.Nadamo se da će naši navijači shvatiti ukupnu specifičnost i da neće uzvratiti istom mjerom.
Uz poštovanje, hvala na razumjevanju i saradnji!

GENERALNI SEKRETAR
Munib Ušanović

• Prilog: Specifikacija 9(devet) dokaza
SPECIFIKACIJA PRILOGA:
Prilog 1:
- Izvod iz informacije oficira bezbjednosti NS/FS BIH, gospodina Vjekoslava Šimunovića,
Prilog 2:
- Izvod iz informacije od strane navijača ''BH Fanatikosi'',
Prilog 3:
- Spiskovi navijača (cca.550)
Prilog 4:
- Spiskovi povrijeđenih navijača i nalazi ljekara
Prilog 5:
- Dokumentacija o oštećenim autobusima i nalaz MUP-a TK o oštećenju vozila vatrenim oružjem
Prilog 6:
- Video VHS kaseta (FTV)
Prilog 7:
- Mini digitalna video kaseta (NTV Hayat)
Prilog 8:
- Fotografije (Dnevni Avaz)
Prilog 9:
- Ulaznica ( u vezi nagradne igre)

Prilog 1:
- Izvod iz informacije oficira bezbjednosti NS/FS BIH, gospodina Vjekoslava Šimunovića:
Dana 07.10. 05. god. u prostorijama NS/FS BIH održan jesastanak na kojem su bili prisutni uz predstavnike Saveza i predstavnici policije Kantona Sarajevo,ZD Kantona a kontaktirani su i predstavnici MUP- a Republike Srpske prilikom čega je dogovoreno slijedeće :
- da svaka navijačka skupina odnosno autobus navijača mora imati koordinatora sa kompletnim podacima o broju navijača čija će zadaća biti koordiniranje o svim segmentima vezanih za put Sarajevo- Beograd- Sarajevo;
- da će prilikom ulaska u autobuse policija izvršiti detaljne pretrese svih navijača prilikom čega će biti izuzeti svi predmeti ( alkohol, baklje- pirotehnička sredstva kao i svaki drugi tvrdi predmet kojim bi se eventualno mogla nanijeti ozljeda, transparenti uvredljivog ili nacionalističkog sadržaja i sl.);
- da se kao navijački rekviziti ne nose klupska obilježja nego samo reprezentativna ( majica kapa, šal itd.) i državna zastava;
- da se neće dozvoliti ulazak u autobus pijanim i drogiranim osobama i osobama koje već tada nemaju ulaznice za utakmicu.
- da će policija organizirati pratnju autobusa od Sarajeva do izlaska iz BIH na granici u Orašju a dalje policija iz MUP-a Republike Hrvatske do ulaska u SCG gdje će ih preuzeti policija MUP-a SCG i pratiti do samog stadiona.
- Koordinatorima (vođama navijačkih skupina) je naloženo da ne dozvole zaustavljanje autobusa na mjestima gdje bi moglo doći do incidenata.
Sa svim ovim detaljima upoznati su vođe navijačkih skupina na sastanku održanom 09.10. 2005. god. također u prostorijama NS/FS BIH u prisustvu generalnog sekretara, gosp.Ušanovića, selektora Blaža Sliškovića i komesara za bezbijednost ispred NS/FS BIH, gosp. Vjekoslava Šimunovića.
Svi ovi detalji su također izneseni na jutarnjem «brifingu» na dan odigravanja utakmice gospodi: delagatu utakmice, kontroloru za suđenje, sudijama utakmice, šefu policije zaduženom za osiguranje utakmice, gosp. Despotović Miladinu, komesaru za bezbjednost FS SCG, gospodinu Ljubisavu Sekuliću, a posebno gospodinu ALANU HUTCHINGSU komesaru za sigurnost ispred FIFA-a. Na istom sastanku mi je saopćeno da će se vršiti detaljan pretres svih navijača najmanje na dva punkta prilikom ulaska u stadion te da ne postoji mogućnost unošenja bilo kakvih predmeta koji inače nisu dozvoljeni na utakmicama. Isto vrijedi i za transparente odnosno nacionalistička obilježja.

select banner 02

Domaćin Rezultat
Gost
19.04.2024. 16:00
NK GOŠK 1 : 0 FK TUZLA CITY
19.04.2024. 18:00
HŠK POSUŠJE 1 : 0 FK ŽELJEZNIČAR
19.04.2024. 20:00
FK VELEŽ 3 : 1 FK ZVIJEZDA-09
20.04.2024. 13:30
NK ŠIROKI BRIJEG 4 : 1 FK IGMAN
20.04.2024. 16:00
FK SLOGA DOBOJ 0 : 2 HŠK ZRINJSKI
20.04.2024. 20:45
FK SARAJEVO 1 : 1 FK BORAC
  Klub U P N I Bod
1 FK BORAC 27 19 6 2 63
2 HŠK ZRINJSKI 27 18 4 5 58
3 FK VELEŽ 27 12 10 5 46
4 FK SARAJEVO 27 13 6 8 45
5 HŠK POSUŠJE 27 11 8 8 41
6 FK SLOGA DOBOJ 27 12 2 13 38
7 NK ŠIROKI BRIJEG 27 10 5 12 35
8 NK GOŠK 27 8 7 12 31
9 FK TUZLA CITY 27 7 6 14 27
10 FK IGMAN 27 8 3 16 27
11 FK ŽELJEZNIČAR 27 8 3 16 27
12 FK ZVIJEZDA-09 27 5 2 20 17
Domaćin Rezultat Gost
23.04.2024. 16:00
FK IGMAN --:-- NK GOŠK
23.04.2024. 18:00
FK VELEŽ --:-- FK SLOGA DOBOJ
23.04.2024. 20:30
FK ŽELJEZNIČAR --:-- NK ŠIROKI BRIJEG
24.04.2024. 16:00
FK ZVIJEZDA-09 --:-- FK TUZLA CITY
24.04.2024. 18:00
FK BORAC --:-- HŠK POSUŠJE
24.04.2024. 20:30
HŠK ZRINJSKI --:-- FK SARAJEVO

Be a Referee 9x16 NA Bosnia and Herzegovina

logo wide

Ženski fudbal

Pretraga vijesti po datumu objave


kontaktizenskihklubova

  • Coca Cola
  • ASA osiguranje
  • pbs
  • Bavaria
  • Hyundai
  • Violeta
  • Klix
  • Centrotrans
  • Avaz
  • Best

Povežite se

Kontakt

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 95, 71000 Sarajevo

Tel: +(387) 033 276-676

Fax: +(387) 033 444-332

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: https://www.nfsbih.ba