Djevojčice koje igraju nogomet/fudbal imaju veći nivo samopouzdanja

  • Početak
  • /
  • Vijesti
  • /
  • Djevojčice koje igraju nogomet/fudbal imaju veći nivo samopouzdanja

Djevojčice koje igraju nogomet/fudbal imaju veći nivo samopouzdanja

Studija koja je uključivala više od 4.000 djevojčica ističe pozitivne učinke nogometa

Novo istraživanje upućuje na to da nogomet može imati veći pozitivni utjecaj na samopouzdanje tinejdžerki nego neki drugi popularni sportovi.

UEFA u saradnji sa elitnom grupom stručnjaka je nedavno sprovela najveću studiju te vrste sa ciljem da ispita utjecaj nogometa na psihičko i emocionalno stanje djevojčica i mladih žena u Evropi. Istraživanje je uzelo u obzir utjecaj nogometa na samopouzdanje, samopoštovanje, blagostanje, osjećaj zajedništva, motivacije i životnih vještina, nakon čega je napravljena usporedba u odnosu na rezultate drugih popularnih sportova. Podaci su prikupljeni iz šest zemalja: Danske, Engleske, Njemačke, Španije, Poljske i Turske.

Osim analize literature i postojećih istraživanja koja se odnose na povezanost između nogometa, samopouzdanja, samopoštovanja, životnih vještina te blagostanja, prikupljeni su podaci o 4.128 djevojčica i mladih žena dobi 13 i više godina.

Iako se ženski nogomet nalazi u različitim fazama razvoja širom Evrope, istraživanje pokazuje da postoje mnoge sličnosti kada je u pitanju njegov utjecaj na samopouzdanje.

Najvažnije od svega je da bez obzira gdje žive i bez obzira na nivo njihove igre, djevojčice koje igraju nogomet imaju više samopouzdanja od djevojčica koje nisu uključene u sport. Ali nadasve, djevojčice koje igraju nogomet su više sigurne u sebe u odnosu na vršnjakinje koje su aktivne u drugim sportovima.

  • 80% ispitanika je osjetilo više samopouzdanja kao rezultat igranja za reprezentaciju ili klub u poređenju sa 74% onih koji su igrali druge sportove;
  • 54% mladih nogometašica se složilo sa izjavom "manje sam zabrinuta šta drugi misle o meni jer sam uključena u sport' u usporedbi sa 41% ispitanika koji su igrali druge sportove;
  • 58% nogometašica uzrasta 13-17 godina su rekle da su prevazišle nedostatak samopouzdanja kao rezultat igranja nogometa, u poređenju sa 51% djevojčica koje igraju druge sportove;

Da rezimiramo, ovo istraživanje nam nudi ohrabrujuće uvide u sport koji ima predispoziciju za veliki rast i razvoj širom Evrope u narednih nekoliko godina.

UEFA-in savjetnik za ženski nogomet Nadine Kessler je rekla: "Ova studija pokazuje da djevojčice koje igraju nogomet imaju više samopouzdanja od onih koje ga ne igraju. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo važno tokom odrastanja. Sigurna sam da možemo promijeniti percepciju tinejdžerki i učiniti da se osjećaju više "cool" igrajući nogomet. Ako uspijemo u ovome, bićemo na dobrom putu u ostvarivanju našeg cilja, tj. da učinimo nogomet sportom broj jedan za djevojčice diljem Evrope."

Otkako je UEFA 2010. godine pokrenula program za razvoj ženskog nogometa, igra se proširila na svim razinama širom Evrope. Kako mnoge od 55 članica UEFA-e ulažu sve više energije i resursa u ovaj sport, elitni ženski nogomet je značajno poboljšan. Ovog ljeta UEFA Evropsko prvenstvo za žene, koje će biti održano Holandiji, po prvi put će uključivati 16 timova.

1. juna UEFA će pokrenuti "Together #WePlayStrong" revolucionarnu kampanju s ciljem da se nogomet učini najvažnijim grupnim sportom za djevojčice i žene u Evropi do 2022. godine.