Danas žrijeb kvalifikacija za SP 2022. u Kataru

Hallenstadion u Cirihu danas će od 18 sati biti domaćin virtuelnom žrijebu evropskih kvalifikacija za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Reprezentacije izvučene tokom žrijeba biće raspoređene u grupama po abecednom redu od A do J a izvučene selekcije koje u žrijebu podliježu ograničenjima, biće raspoređene u prvu raspoloživu grupu takođe po abecednom redu. S obzirom na to da u šestoj jakosnoj grupi ima samo pet ekipa, one će biti smještene na šesto mjesto u grupama od F do J.

Već je poznato da će učesnici završnog turnira elitnog razreda Lige nacija (Belgija, Francuska, Španija i Italija) biti u skupinama sa po pet timova. Zbog političkih razloga u istoj grupi ne mogu biti Kosovo i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija, Kosovo i Rusija, Ukrajina i Rusija, Armenija i Azerbajdžan, odnosno Gibraltar i Španija.

Žrijeb će biti djelimično dirigovan kako bi se izbjegla mogućnost igranja u teškim zimskim uslovima ukoliko bi se više od dvije reprezentacije (Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Latvija, Litvanija, Norveška, Rusija ili Urkajina) našle u istoj grupi, kao i da bi se spriječile prevelike udaljenosti kod putovanja.

Kvalifikacioni ciklus za SP 2022. godine u Kataru počeće u martu 2021. i trajaće do novembra iste godine, a ekipe će u grupama igrati po dvokružnom sistemu. Deset pobjednika grupa obezbijediće plasman direktno na Svjetsko prvenstvo, a deset drugoplasiranih timova će pokušati da se plasira kroz doigravanje koje je na programu od 24. do 29. marta 2022. godine.

Osim deset viceprvaka iz grupne faze, u doigravanju će se naći i dvije najbolje reprezentacije u ukupnom poretku UEFA Lige nacija sezona 2020./2021. koje se neće direktno kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo, niti izboriti doigravanje kao drugoplasirane ekipe u grupi. Dvanaest reprezentacija u doigravanju će biti podijeljene u tri grupe po četiri tima te će se u martu 2022. godine po nokaut sistemu boriti se za tri preostala mjesta na SP-u u Kataru.

Od 21. novembra do 18. decembra 2022. održaće se Svjetsko prvenstvo u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).

JAKOSNE GRUPE

Grupa 1

Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, Holandija.

Grupa 2

Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija.

Grupa 3

Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska.

Grupa 4

Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg.

Grupa 5

Armenija, Kipar, Farski otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora.

Grupa 6

Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

 

FOTO: FIFA.com

Povežite se

Kontakt

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 95, 71000 Sarajevo

Tel: +(387) 033 276-676

Fax: +(387) 033 444-332

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: https://www.nfsbih.ba