Plan aktivnosti Centra za edukaciju NS/FS BiH

Promocija monografije „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“

Nakon „Olimpijskog spomenara“, jedinstvenog djela u kojem su predstavljeni olimpijski uspjesi bh sportista i sporta, autora Branka Tomića, trećeg septembra tekuće godine, biće svečano promovisana Monografija Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, u kojoj je isti autor na zanimljiv i autentičan način opisao period nastanka i razvoja fudbala na ovim prostorima, od pojave prve „krpenjače“ pa do danas.

„Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“ nije samo knjiga koja govori o „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“, već je to, prije svega, svjedočanstvo o fudbalskom bogatstvu ovog podneblja na čijim temeljima počivaju i grade se uspjesi novih generacija igrača.

Branko Tomić, nekadašnji dugogodišnji urednik Sportske rubrike, Dopisničke službe i evropskog izdanja „Oslobođenja“, autor više knjiga i dobitnik brojnih novinarskih i društvenih nagrada, otkriva kako je nastala „Riznica“:

„Neplanirano, spontano. Nakon promocije „Olimpijskog spomenara“ prije dvije godine, Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta, rekao mi je: „Sad malo odmori, pa onda ponovo kreni. Na redu je fudbal...“

Nije uvažio moje izgovore, već zakazao sastanak sa rukovodstvom Saveza, na kojem smo predstavili okvirni plan pisanja monografije o fudbalu u BiH.

I, tako, nakon skoro dvije godine traganja kroz brojne materijale, arhive i „žive“ razgovore sakupih u „Riznici“ 425 asova. Golemo, ali vrijedno truda.“

Slovo o autoru:

Brano Tomić je rođen u Drvaru prvog januara 1948. godine. Profesionalnu novinarsku karijeru počeo je 1971. kao dopisnik „Oslobođenja“ iz Beograda, a nakon 1974. i preseljenja u Sarajevo bio je u ovom listu urednik Sportske rubrike, Dopisničke službe, evropskog izdanja, te jedno vrijeme pomoćnik glavnog i odgovornog urednika. Radni vijek okončao je 2013. u skandinavskoj “Bosanskoj pošti”, nezavisnoj novini za Bosance i Hercegovce u skandinavskim zemljama.

Nagrađivan je godišnjim novinarskim nagradama „Oslobođenja“ i Udruženja novinara BiH.

Dobitnik je brojnih društvenih nagrada među kojima su Dvadesetpetomajska nagrada SR BiH, Majska nagrada SOFK Sarajeva, Medalja rada, Specijalna nagrada MOK-a i druga priznanja.

Bavio se i publicistikom, a prvu knjigu „Plamen mladosti“ objavio je 1978., te još pet nakon nje kao autor, a još tri kao koautor ili sa grupom autora.

Bogato sportsko stvaralaštvo Branko Tomić je zaokružio monografijom „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“ čija svečana promocija će biti upriličena 03. 09. 2019. godine u 20.00 sati u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, Sarajevo.

monografija2

NAREDNE UTAKMICE
Bosna i Hercegovina 08. oktobar 2020
20:45
Play-off, polufinale
Stadion: "Grbavica", Sarajevo
sjevernairska
 slovacka  08. oktobar 2020
20:45
Play-off, polufinale
Národný futbalový štadión - Bratislava
 republikairska
     
UEFA LIGA NACIJA

intro

SELEKCIJA U P N I +G -G +/- B
italijaITALIJA 2 1 1 0 2 1 1 4
italijaHOLANDIJA 2 1 0 1 1 1 0 3
poljskaPOLJSKA 2 1 0 1 2 2 0 3
bihBIH 2 0 1 1 2 3 -1 1

genius sports logo

Najnoviji tweetovi

Povežite se

Kontakt

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 95, 71000 Sarajevo

Tel: +(387) 033 276-676

Fax: +(387) 033 444-332

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: https://www.nfsbih.ba