Plan aktivnosti Centra za edukaciju NS/FS BiH

Mlade nade počinju sa okupljanjem u TC NS/FS BiH

Reprezentativne aktivnosti NS/FS BiH počeće krajem ove sedmice okupljanjem prvo U-18 selekcije, zatim rad nastavlja U-19, a potom i U-21 reprezentacija.

Prije pokretanja trenažnog procesa u TC NS/FS BiH u Zenici, generalni sekretar Adnan Džemidžić obavio je razgovore sa izvršnim direktorima Elmirom Pilavom i Nihadom Hodžićem koji su već odradili sve pripremne aktivnosti oko stvaranja adekvatnih uslova za organizovanje kampova.

„Savez kao socijalno i društveno odgovorna organizacija posebno vodi računa o tome da se naredna okupljanja organizuju u strogo kontrolisanim uslovima“, objašnjava Džemidžić.

On dalje nastavlja: „Izvršni direktori oba sektora su svoje saradnike uputili u procedure i usvojene standarde po kojima će se raditi u Trening centru u Zenici. Naš Centar je upravo zbog toga i idealno mjesto za okupljanje, provjeru fizičke spreme mladih igrača, te rad na drugim segmentima, neophodnim za zvanična takmičenja koja nam predstoje. Moram naglasiti da smo se odlučili za pokretanje kampova tek nakon što je izdata dozvola nadležnih organa u Federaciji BiH o ponovnoj mogućnosti organizovanog treniranja na otvorenom prostoru“.

Zašto je važno da se okupljaju mlade selekcije u ovom periodu?

„NS/FS BiH već godinama organizuje različite kampove za sve reprezentativne selekcije ali zbog korona virusa ove godine tih okupljanja će biti manji broj u odnosu na prethodni period. Ova duga pauza je sigurno uticala i na rad mladih nogometaša u njihovim klubovima tako da je primarni cilj da naši stručni timovi izvrše određene analize kao i testiranja fizičke spreme reprezentativaca.Testiranja koja će se raditi tokom ovih trenažnih procesa biće moguće uporediti sa onim ranijim za šta će se koristiti posebni računarski programi koje je NS/FS BiH razvio sa timom stručnjaka. Imamo i savremeni program baze podataka o svakom igraču koji je prošao kroz kamp NS/FS BiH, tako da možemo pratiti razvoj svakog od njih“.

Džemidžić ističe da je bilo razmišljanja da se održavanje kampova prolongira za neki kasniji termin, međutim uvažilo se mišljenje struke i njihova procjena da bi svako dalje odlaganje otežalo razvojni ciklus mladih igrača i njihovo selektiranje.

„Imali smo nekoliko razgovora sa selektorima mlađih reprezentacija i pored njihove stručne procjene, rukovodili smo se i mišljenjem naših medicinskih timova, koji su imali odličnu saradnju sa Komitetom za sportsku medicinu. Svjesni smo i rizika koje ova okupljanja imaju ali smo poduzeli sve kako zdravlje igrača ne bi bilo ugroženo. U svakom slučaju ništa se nije ni započelo prije nego su izdate sve prethodne dozvole i saglasnosti od nadležnih organa u FBiH“.

Ženski fudbal

Najnoviji tweetovi

Povežite se

Kontakt

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 95, 71000 Sarajevo

Tel: +(387) 033 276-676

Fax: +(387) 033 444-332

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: https://www.nfsbih.ba