Odluke drugostepene komisije za licenciranje klubova NS/FS BiH

  • Početak
  • /
  • Vijesti
  • /
  • Odluke drugostepene komisije za licenciranje klubova NS/FS BiH

Odluke drugostepene komisije za licenciranje klubova NS/FS BiH

Sjednica Drugostepene komisije za licenciranje klubova NS/FS BIH održana je juče

 

Sjednica Drugostepene komisije za licenciranje klubova NS/FS BIH održana je juče. Na sjednici se odlučivalo o žalbama klubova FK „Olimpic“ Sarajevo, FK „Sloboda“ Tuzla i NK „Čelik“ Zenica, na odluke Prvostepene komisije o odbijanju licence za učešće u Premijer ligi BiH za sezonu 2017/2018.

Drugostepena komisija je donijela sljedeće odluke:

  1. NK ''ČELIK'' Zenica - Izdaje se licenca za takmičenje u Premijer ligi BiH za sezonu 2017/2018;
  2. FK ''SLOBODA'' Tuzla – Izdaje se licenca za takmičenje u Premijer ligi BiH za sezonu 2017/2018;
  3. FK ''OLIMPIC'' Sarajevo – Odbija se izdavanje licence za takmičenje u Premijer ligi BiH za sezonu 2017/2018.

Drugostepena komisija za licenciranje klubova podnijela je prijavu Disciplinskoj komisiji NS/FS BIH za klubove koji nisu dostavili dokumentaciju potrebnu za licenciranje klubova u skladu sa Pravilnikom u  predviđenim rokovima.

Administracija za licenciranje klubova NS/FS BiH je dužna obavijestiti nadležna tijela UEFA o svim Odlukama, izdatim/odbijenim licencama,  u postupku licenciranja klubova za sezonu 2017/2018 do 31.05.2017. godine.

U postupku licenciranja Administracija za licenciranje klubova NS/FS BiH je pružala svu neophodnu i potrebnu podršku klubovima Premijer lige BiH redovnim održavanjem seminara, davanjem stručnih uputstava, organizovanjem pojedinačnih sastanaka sa predstavnicima klubova kod kojih su uočena problematična područja u procesu licenciranja. Ove aktivnosti su preventivno poduzimane u cilju postizanja i ispunjavanja Pravilnikom propisanih kriterija.

Ispitivanje i ocjena ispunjenosti svih kriterija obavljeni su u skladu sa procedurama propisanim Pravilnikom o licenciranju klubova NS/FS BiH (izdanje- januar 2017), Pravilnikom o licenciranju klubova i finansijskom fair-play-u UEFA-e (izdanje 2015) i Standardom kvaliteta licenciranja klubova UEFA-e (izdanje 2012), kojim su propisana načela, metode i procedure ocjenjivanja ispunjenja kriterija i upravljanja sistemom. Ključni proces licenciranja provodi se uz strogu primjenu načela povjerljivosti i nezavisnosti svih osoba koje u ime Davaoca licence učestvuju u postupku licenciranja klubova. 

Klubovi koji će učestovati u UEFA klupskim takmičenjima u sezoni 2017/2018. biće podvrgnuti permanentnom UEFA monitoringu za finansijski fair-play.

U slučaju propusta u ispunjavanju propisanih obaveza, nadležno tijelo za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), u okviru UEFA, će izreći disciplinske mjere  prekršiocima prema odredbama pravilnika o licenciranju klubova za UEFA takmičenja.