Održan seminar za oficire za bezbjednost klubova BH Telecom premijer lige

  • Početak
  • /
  • Vijesti
  • /
  • Održan seminar za oficire za bezbjednost klubova BH Telecom premijer lige

Održan seminar za oficire za bezbjednost klubova BH Telecom premijer lige

U organizaciji Komiteta za bezbjednost NS/FS BiH danas je u Trening centru u Zenici održan seminar za oficire za bezbjednost i oficire za vezu sa navijačima klubova BH Telecom Premijer lige BiH.

Na seminaru su razmatrane sljedeće teme:

- zdravstveni i sigurnosni rizici upotrebe pirotehnike na stadionima,

- integritet takmičenja,

- infrastrukturna problematika i

- prevencija mogućih problema u bezbjedonosnoj organizaciji utakmica proljetnog dijela prvenstva.

Posebno je iskazana zabrinutost povećanom upotrebom pirotehnike, te je klubovima podijeljena stručna UEFA studija u kojoj su razmotreni zdravstveni i sigurnosni rizici upotrebe pirotehničkih sredstava na stadionima. 

Klubovi imaju obavezu da sa rezultatima studije upoznaju svoje navijače, te im još jednom skrenu pažnju na štetne posljedice koje može izazvati upotreba pirotehnike, koja su ipak u kategoriji eksplozivnih sredstava.

Ukoliko na utakmicama BH Telecom premijer lige BiH u proljetnom dijelu prvenstva ponovo dođe do masovne upotrebe pirotehnike, biće poduzete odgovarajuće disciplinske procedure koje uključuju i zatvaranje navijačkih tribina. Još jednom je naglašeno da upotreba pirotehničkih sredstava spada u nultu fazu tolerancije, te je u tom smislu neophodna i podrška medija kako bi se promovisala svijest o štetnim posljedicama upotrebe pirotehnike na stadionima.