Pilav: Nastojimo da unaprijedimo sve segmente rada

Kategorija: Vijesti

Takmičenje u BH Telecom premijer ligi biće nastavljeno narednog mjeseca.

Dok se klubovi već uveliko pripremaju za proljetni dio sezone, Sektor za sport NS/FS BiH obavlja mnogobrojne aktivnosti kako bi sve bilo spremno za početak prvenstva.

Direktor Sektora za sport Elmir Pilav govori koje su to sve dužnosti sektora na čijem je čelu, sa osvrtom na novi format takmičenja, suđenje, reprezentativne selekcije itd.

„Prije svega u nadležnosti ovog Sektora su sva pitanja koja se odnose na reprezentativne selekcije, takmičenja koja su pod okriljem NS/FS BiH, suđenje, kao i edukacija trenera. Svaka ta služba ima svoje rukovodioce, kao i stalne nadležne komitete, i svi zajedničkim snagama nastojimo da unaprijedimo sve ove segmente. Posla je mnogo, ali saradnjom nadležnih komiteta i administracije, nastojimo sve koliko je moguće više unaprijed kvalitetno isplanirati, i maksimalno se trudimo da svaki segment funkcioniše kako treba.“

Jesenji dio BH Telecom premijer lige je iza nas, da li se i koliko opravdanom pokazala odluka o novom formatu takmičenja?

„Odluka da se smanji broj klubova BHT Premijer lige na 12 je sigurno donijela određeni napredak. Povećan je broj derbi utakmica, kao i kvalitet takmičenja, ali svi smo svjesni da samo smanjenje broja klubova ne rješava sve probleme koji postoje u ovom takmičenju. Pred nama je još puno posla kako bismo naše prvenstvo unaprijedili. Cilj nam je da poboljšamo infrastrukturu, te da povećamo učešće mladih igrača u seniorskim sastavima. Suđenje je segment koji je poboljšan posljednjih godina, ali i tu ima prostora za dodatni napredak. Izvršni odbor, komiteti koji su zaduženi za vođenje takmičenja i administracija Saveza će nastaviti da rade na unaprijeđenju svih ovih segmenata.“

Možete li navesti nekoliko benefita koje je donijelo takmičenje sa 12 klubova a koji su značajni kako za klubove tako i za Savez?

„Svi klubovi su podržali ideju o skraćivanju lige. Što se tiče samog formata takmičenja, rano je još govoriti o njegovim efektima jer je u toku tek druga sezona BHT Premijer lige sa 12 klubova. Međutim, nakon prve sezone utisci su da je modalitet takmičenja dobar za ovaj broj klubova. U samoj ligi za prvaka sve ekipe se bore za evropska takmičenja što nosi određenu takmičarsku draž i motiv. Što se tiče lige za ostanak, tu je bilo nešto manje takmičarske neizvjesnosti. Nakon završetka tekućeg prvenstva moći ćemo da kompariramo dvije sezone, uporedimo dobre i loše aspekte ovog formata takmičenja, te nakon toga eventualno početi razmišljati i o nekom drugom modalitetu za budućnost.“

Kad je u pitanju takmičenje u Premijer ženskoj ligi, evidentni su pomaci u kvalitetu, međutim ne postoji značajniji interes sponzora ni navijača za utakmice ženskih klubova. Zašto je to tako i šta Savez može uraditi kako bi se ova situacija promijenila?

„Ovo je četvrta sezona Premijer ženske lige BiH sa 8 klubova i mi nastojimo prijedlozima, u dijelu koji se odnosi na modalitet takmičenja, da doprinesemo da PŽL bude još atraktivnija i zanimljivija. Eventualnim uvođenjem licenciranja klubova, ne u obliku u kojem se to radi u BH Telecom Premijer ligi, već nekom blažem i fleksibilnijem, mogli bismo unaprijediti uslove u kojim se igraju utakmice. Generalno, sa boljom infrastrukturom imamo i veće mogućnosti da ponudimo nešto i sponzorima. Svi u Savezu se moramo više angažovati da i ovo takmičenje učinimo primamljivim za sponzore.“

Kad su u pitanju muška i ženska domaća takmičenja, možete li reći koliko je Savez posljednjih godina uložio u njihov razvoj?

„Savez je uložio značajna sredstva, prvenstveno za iznalaženje sponzora za BHT PL, zatim za infrastrukturu, svi klubovi u takmičenjima NS/FS BIH su oslobođeni i troškova kotizacije za takmičenje, tu su i razni vidovi pomoći kroz donacije opreme, lopti, ali i FIFA i UEFA razvojne programe. Dakle, važno je istaći da za sva takmičenja koja vodi, NS/FS BiH snosi troškove službenih lica, te uz ostale vidove pomoći klubovi bi teško funkcionisali, što su njihovi predstavnici i sami isticali na dosadašnjim sastancima.“

Dva od problema koji su se najčešće spominjali u BH Telecom premijer ligi su suđenje i bezbjednost. Šta je sve Savez uradio i šta planira uraditi kako bi se ovi segmenti unaprijedili?

„Kada budemo imali bolje stadione, sigurno je da će i klubovima biti lakše organizovati utakmice, i da će se suočavati sa manje bezbjedonosnih izazova. U smislu prevencije mi redovno održavamo sastanke sa oficirima za bezbjednost klubova i oficirima za vezu sa navijačima. Svjesni smo da sankcije, odnosno kazne koje izriču naši organi ne daju uvijek odgovarajuće rezultate i mi bismo najsretniji bili da ih nema. Međutim, bilo kakvi ispadi i devijantna ponašanja navijača moraju se na neki način sankcionisati.

Kad je riječ o suđenju, u proteklom prvenstvu bilo je određenih sudijskih grešaka. Sigurno da je i veći broj jakih utakmica pred sudije postavio jedan izazov i dodatni pritisak. Mi konstantno radimo na tome i sigurno ćemo još više potencirati da se kvalitet suđenja podigne na viši nivo. Vjerujem da će Komitet za sudije i suđenje kroz svoje edukacione programe i seminare pomoći da se taj segment poboljša. Grešaka će vjerovatno uvijek biti, ali se one moraju svesti na minimum te ako ih i bude da nisu proistekle iz neke namjere. Vidimo da se i u Evropi uz pomoć novih tehnoloških rješenja poput „goal-line“ tehnologije i VAR sistema nastoji pomoći sudijama. Mi smo trenutno daleko od takvih rješenja jer ona iziskuju značajna finansijska sredstva, te nam ostaje da radimo na edukaciji sudija kako bi oni greške sveli na minimum“.

Možete li uporediti naše sudije sa njhovim kolegama iz okruženja i zašto nema sudija iz BiH na velikim UEFA i FIFA takmičenjima?

„Teško je porediti naše sudije sa onim koji sude evropska takmičenja. To su arbitri koji su duži niz godina na UEFA i FIFA listama i u svojim karijerama imaju niz teških utakmica. Vjerujem da zbog spleta objektivnih i subjektivnih okolnosti naših sudija nema na tim takmičenjima. Mi moramo raditi na njihovoj edukaciji, na prepoznavanju talentovanih sudija i naravno, ulagati u te talente. Posebno bi trebali biti strpljivi sa njima, pružiti im priliku da se razvijaju i stiču što više iskustva. Komitet za sudije i suđenje NS/FS BiH trenutno radi na prijedlogu strategije suđenja u BiH i vjerujem da će ona omogućiti da u budućnosti gledamo naše sudije u grupnim fazama Lige prvaka i Evropa lige.“

Kad je riječ o reprezentativnim selekcijama kako biste ocijenili njihove rezultate u protekloj godini?

„Nezadovoljni smo činjenicom da se naša reprezentacija nije plasirala na Svjetsko prvenstvo. Nismo se plasirali ni u baraž i to je definitivno neuspjeh koji nas je sve razočarao. Međutim, vjerujemo da ćemo u narednim kvalifikacijama, sa novim selektorom napraviti iskorak i plasirati se na EURO 2020.

Što se tiče mlađih selekcija, mislim da možemo biti zadovoljni njihovim nastupima. Sve omladinske selekcije, izuzev ženske U-19, su se plasirale u elitni krug kvalifikacija. U martu nas očekuju mečevi elitne runde i mi ćemo učiniti sve da te selekcije imaju adekvatne pripreme kako bi ostvarile što bolje rezultate i plasirali se na završna takmičenja. Kadeti su već dva puta učestvovali na Evropskom prvenstvu i vjerujem da će i ostale selekcije doći do tog uspjeha.“

Često održavate sastanake sa selektorima svih reprezentativnih selekcija. Kako selektori gledaju na te sastanke i o čemu razgovarate?

„Nastojimo da napravimo pomake u svim segmentima rada, a reprezentativne selekcije su svakako jedan od najznačajnijih. Razmjena mišljenja i informacija je ključna za dobru saradnju i mi se trudimo da ta komunikacija bude dvosmjerna, tako da mogu slobodno reći da je saradnja selektora i nas članova administracije Saveza izuzetno dobra. Posebno nas raduje činjenica da selektori nacionalnih selekcija imaju međusobno kvalitetnu i dobru saradnju. Na tim sastancima se razgovara o njihovim planovima u određenom periodu, zatim usaglašavamo programe i te planove sa načinima administrativne podrške za njihovu realizaciju, pričamo i o mnogim drugim stvarima koje mogu uticati na kvalitet fudbala u našoj zemlji.

Reakcije na te sastanke i nakon njih su pozitivne i svi podržavaju njihovo što češće održavanje. Ubjeđeni smo da samo kvalitetnom komunikacijom i razmjenom mišljenja možemo još unaprijediti rad u omladinskim selekcijama, koji je svakako dobar.“

Evidentan je povećan broj prijateljskih utakmica, kao i turnira koje igraju različite reprezentativne selekcije. Koliko je to teško obezbijediti te utakmice ili turnire sa finansijskog ali i takmičarskog aspekta?

„Moram istaći opredjeljenje Izvršnog odbora NS/FS BiH, predsjednika Elvedina Begića i generalnog sekretara Jasmina Bakovića da se omoguće maksimalni uslovi za pripreme svih reprezentativnih selekcija pred važna takmičenja. Svjesni smo da se samo kroz utakmice igrači mogu razvijati i napredovati, tako da Savez u potpunosti nastoji da ispuni zahtjeve selektora kad je riječ o pripremama za kvalifikacione turnire. Imamo veliki broj okupljanja, kampova i prijateljskih susreta što iziskuje određene finansijske troškove, ali je opredjeljenost Saveza da servisira sve te aktivnosti i samo se na taj način mogu postići dobri rezultati. Nije lako obezbijediti protivnike, ali zahvaljujući dobroj saradnji sa savezima iz okruženja, ali i ugledu koji NS/FS BiH ima, možemo ispuniti sva očekivanja naših nacionalnih selekcija.“

 

select banner 02

Domaćin Rezultat
Gost
19.04.2024. 16:00
NK GOŠK 1 : 0 FK TUZLA CITY
19.04.2024. 18:00
HŠK POSUŠJE 1 : 0 FK ŽELJEZNIČAR
19.04.2024. 20:00
FK VELEŽ 0 : 0 FK ZVIJEZDA-09
20.04.2024. 13:30
NK ŠIROKI BRIJEG 0 : 0 FK IGMAN
20.04.2024. 16:00
FK SLOGA DOBOJ 0 : 0 HŠK ZRINJSKI
20.04.2024. 20:45
FK SARAJEVO 0 : 0 FK BORAC
  Klub U P N I Bod
1 FK BORAC 26 19 5 2 62
2 HŠK ZRINJSKI 26 17 4 5 55
3 FK SARAJEVO 26 13 5 8 44
4 FK VELEŽ 26 11 10 5 43
5 HŠK POSUŠJE 27 11 8 8 41
6 FK SLOGA DOBOJ 26 12 2 12 38
7 NK ŠIROKI BRIJEG 26 9 5 12 32
8 NK GOŠK 27 8 7 12 31
9 FK TUZLA CITY 27 7 6 14 27
10 FK IGMAN 26 8 3 15 27
11 FK ŽELJEZNIČAR 27 8 3 16 27
12 FK ZVIJEZDA-09 26 5 2 19 17
Domaćin Rezultat Gost
FK ZVIJEZDA-09 --:-- FK TUZLA CITY
FK IGMAN --:-- NK GOŠK
FK ŽELJEZNIČAR --:-- NK ŠIROKI BRIJEG
FK BORAC --:-- HŠK POSUŠJE
HŠK ZRINJSKI --:-- FK SARAJEVO
FK VELEŽ --:-- FK SLOGA DOBOJ

Be a Referee 9x16 NA Bosnia and Herzegovina

logo wide

Ženski fudbal

Pretraga vijesti po datumu objave


kontaktizenskihklubova

  • Coca Cola
  • ASA osiguranje
  • pbs
  • Bavaria
  • Hyundai
  • Violeta
  • Klix
  • Centrotrans
  • Avaz
  • Best

Povežite se

Kontakt

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 95, 71000 Sarajevo

Tel: +(387) 033 276-676

Fax: +(387) 033 444-332

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: https://www.nfsbih.ba