Ulaznice za utakmicu Grčka -BiH

Oni su zaslužili da ih ispratimo aplauzom!

Nezaobilazni dio svake sportske karijere su mediji. Zato je za svakog sportistu bio on na početku ili na kraju karijere, veoma važno izgraditi odnos u kojem će se uvažavati specifičnosti i potrebe obje profesije.

Koliko su Misimović, Spahić i Ibišević bili zanimljivi medijima i kakav odnos su imali prema njima zanimljivo je čuti sa medijskog aspekta.

Bakir Tiro, urednik Sportske redakcije Anadolu Agency za Balkan i Muamer Tanović urednik sportske redakcije Avaza su svakako kompetentni da govore o tom odnosu. Oni su među svega nekoliko novinara iz naše zemlje koji su pratili reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, uz nju su od samih početaka, te bi takođe upisali dvocifrene brojeve na svojim dresovima ako bi se računale sve utakmice sa kojih su izvještavali, Tiro od aprila ’97., a Tanović od oktobra 2000-te.

Priču počinje Muamer Tanović:

„Kada je riječ o medijskoj saradnji, može se reći da je ova trojka bila, narodski rečeno, za poželjeti s obzirom na to da mlađe generacije imaju drugačiji stav prema medijima i prilično su sumnjičavi. Ibišević i Misimović su zaista posebni karakteri i ne bih se mogao sjetiti ni jedne sporne situacije sa njima. Vedo je od prvog dana, kad je počeo igrati za mladu reprezentaciju, pa do oproštaja uvijek bio spreman za saradnju i svjestan potreba medija. Takav je bio i Zvjezdan, miran, povučen, hladnokrvan. U najtežim trenutcima, kada nam je loše išlo, on je bio „hladne glave“ i spreman da izađe u susret medijima.

Spahić je uvijek bio karizmatičan lik te je zbog svog karaktera bio omiljen kod navijača jer je vatren, mada ponekad sklon i nepromišljenim potezima. Sa njim je bilo mogu reći neobičnih situacija, jer nikad nismo znali šta da očekujemo, da li će nas na prvom susretu izljubiti i izgrliti ili nam zbog nečega prigovoriti. Međutim, Spahić je imao dodatni kvalitet, odnosno bio je jako interesantan sagovornik i svaki intervju sa njim je bio poseban. S te strane je najbolji, kad je riječ o bh. reprezentativcima“.

Bakir Tiro nastavlja:

„Dugo se neće pojaviti tako kompletna ličnost, dobar igrač i dobar čovjek poput Vedada Ibiševića. Čovjek koji osjeća potrebe novinara, koji zna šta su mediji, kako ih koristiti za sebe, a kako biti od koristi i nama koji smo dugo u tom poslu. On je broj 1, po mom mišljenju, i proći će puno godina dok ponovo budemo imali takvog čovjeka i takvog fudbalera.

Zvjezdan Misimović je isto tako imao sluha za medije. Najviše mi se sviđa kod njega, kao i kod Spahića i Ibiševića, što se nikad nisu skrivali nakon poraza. Kad su rezultati bili loši a javnost puno očekivala, oni se nisu ustručavali da stanu pred nas novinare kako bismo otvoreno razgovarali.

Dešavalo se da su pojedine kolege imale određenih problema sa Spahićem, ali iskreno govoreći ja nikada nisam imao nešto ružno sa njim. Žao mi je jedino što je na Svjetskom prvenstvu sebi uveo „silenzio stampa“, a bilo nas je malo u Brazilu. Gledano iz današnje perspektive, možda je i njemu žao, jer je to je bio naš najveći događaj, kako za igrače, tako i za novinare. Trebaće vremena da se nešto slično ponovo desi i sigurno je da u istorijatu našeg prvog Svjetskog prvenstva nedostaju njegove izjave. Inače, Emir Spahić i ja smo imali izvanrednu saradnju. Čak mi je pomogao nekoliko puta da dođem do svjetski poznatih zvijezda sa kojima je on dijelio svlačionicu. Na tome sam mu zahvalan, kao i Vedi i Misketu, te se nadam da ćemo u budućnosti još sarađivati i da će oni ostati u fudbalu na nekim drugim funkcijama“.

Istaknuti novinari smatraju da kada je riječ o saradnji sa medijima imamo igrače koji polako preuzimaju ulogu koju su imali Vedo, Miske i Spaha.

Tiro:

„To su svakako Asmir Begović, Edin Džeko i Miralem Pjanić. Oni su zaista korektni i Džeko je u posljednje vrijeme preuzeo lidersku i kapitensku ulogu u reprezentaciji. On se takođe ne libi stati pred medije i kad je najteže, kao npr. kad smo izgubili u Belgiji 4:0. To je dodatna odlika velikog igrača. Što se tiče mlađih, oni polako ulaze tu i ono što mi se svidjelo u Razgradu jeste da ti stariji igrači poput Džeke utiču na mlađe i kada je riječ o radu sa medijima. Problem saradnje sa mlađim igračima je njihova elokvencija. To pripisujem njihovoj mladosti i neiskustvu kako fudbalskom tako i životnom. Mi, novinari smo u službi i javnosti i reprezentacije, i često nam trebaju zanimljivi razgovori, odnosno odgovori koji nisu stereotipni i suhoparni kao npr. „pobijedićemo“, „borićemo se“. Ali, vjerovatno tu ima i do nas novinara koji trebamo znati kako da „izvučemo“ više od sagovornika. Zato, naglašavam da su posebno zanimljivi bili ova trojica što se opraštaju, naročito Emir Spahić koji je nekad išao i preko „crvene linije“.

Tanović:

„Evidentno je da osim kvaliteta kod ovih mlađih koji dolaze imamo i kulturne momke. Problem za nas novinare jeste što ima dosta igrača koji dolaze iz inozemstva i nisu dovoljno savladali naš jezik . Za nas su oni zanimljivi međutim, komunikacija ide jako sporo, ali vjerujem da će vremenom preći tu prepreku kao što su prije njih uspjeli Vedad Ibišević i Miralem Pjanić.“

Imali bi još mnogo zanimljivih detalja ispričati Bakir Tiro i Muamer Tanović ali obaveze ne mogu čekati, te na kraju obojica poručuju:

„Nije nam lako uvijek ići na zadatke i raditi u svim uvjetima, ali takav nam je posao pa čak i onda kada se kritički osvrćemo na neke stvari radimo to iz najbolje namjere. Naše kritike nikad nisu zlonamjerne, već u cilju da se neke stvari isprave.

Zato bi bilo lijepo da u ponedjeljak u Zenici svi zajedno, mislimo na nas medije, navijače, kao i kompletnu javnost, dostojno ispratimo naše nogometne vedete. Zbog svega što su dali za reprezentaciju, ali i nama novinarima, zaslužili su da ih ispratimo na pravi način.

Zato, i Vedi i Emiru i Zvjezdanu svaka čast, momci hvala vam!“

SELEKCIJA U P N I +G -G +/- B
italijaItalija 8 8 0 0 25 3 22 24
finskaFinska 8 5 0 3 12 8 4 15
armenijaArmenija 8 3 1 4 13 15 -2 10
bihBiH 8 3 1 4 17 14 3 10
grckaGrčka 8 2 2 4 9 13 -4 8
lihtenstajnLihtenštajn 8 0 2 6 2 25 -23 2

European Qualifiers 2018/2020 - Group J - pregled utakmica

Najnoviji tweetovi

Povežite se

Kontakt

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 95, 71000 Sarajevo

Tel: +(387) 033 276-676

Fax: +(387) 033 444-332

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: https://www.nfsbih.ba