Seminar o licenciranju klubova

Seminar o licenciranju klubova

U hotelu „Europe“ u Sarajevu danas je održan seminar o zahtjevima iz finansijskih kriterija u postupku licenciranja klubova NS/FS BiH za sezonu 2018/19.

Seminaru su prisustvovali predstavnici svih klubova Premijer lige BiH (direktori, sekretari i finansijski službenici), te ovlašteni revizori koji će vršiti reviziju finansijskih izvještaja u klubovima u nastupajućoj sezoni.

Eksperti administracije za licenciranje klubova su učesnicima pojasnili zahtjeve iz obaveznih finansijskih kriterija, te predstavili primjere iz prethodnih sezona u postupku licenciranja. Skupu su se obratili i revizori u smislu tehničkih pojedinosti u obavljanju revizija finansijskih izvještaja u klubovima.

Seminar je protekao pod stručnim vodstvom administracije za licenciranje klubova uz prezentacije i obraćanje šefa odjela za licenciranje NS/FS BiH, Nijaza Merdanovića i višeg stručnog saradnika za licenciranje Lejle Krajnc. U radu seminara su aktivno učestvovali i sekretar Izvršnog odbora NS/FS BIH Nihad Hodžić i Izvršni direktor Sektora za administraciju Adnan Džemidžić.

Prezentaciju zahtjeva iz finansijskog kriterija, koji je jedan najvažnijih u postupku licenciranja, kao i obaveza klubova je prezentovao ekspert za finansijske kriterije Kenan Kapetanović (revizorsko društvo „Revik'“ d.o.o. Sarajevo).

Naglašeno je da su ciljevi Saveza i nogometnih klubova unapređenje svih aspekata poslovanja, posebno finansijskog, uz dosljednu primjenu Pravilnika o licenciranju i ostalih propisa koji se odnose na ovu oblast, te maksimalno poštivanje i provođenje svih obaveza na relaciji klubovi-igrači-uposlenici.