2022WU17 background

Grad Mostar

Grad Mostar je peti najveći grad u Bosni i Hercegovini  koji  prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine ima oko 105.000 stanovnika, uključujući prigradska naselja. 

Fotografije ustupio: Grad Mostar

Grad sunca, arhitekture, povijesti, tradicije, muzeja, adrenalina kojeg posjećuju brojni turisti. Samo 60 kilometara je udaljen od Jadranskog mora i ima vrlo ugodnu mediteransku klimu tijekom cijele godine.

Grad mostova, mnoštva različitosti koje ga čine posebnim i rado posjećenim. Poznat je po čuvenom "Starom mostu", koji je sagrađen u 16. stoljeću. U posljednjem ratu most je srušen kao i svi ostali mostovi. Most i povijesna jezgra obnovljeni su 2004. godine i zaštićeni kao UNESCO-v spomenik svjetske kulturne baštine. Poznat je po tradicionalnim skokovima koji se održavaju već 450 godina. 

Šetajući ulicama Mostara možete vidjeti ostatke različitih civilizacija i epoha, koji su zauvijek ostali utkani u povijest ovog grada i čine ga posebnim na turističkoj karti Bosne i Hercegovine. Gastronomija koja zadovoljava sve ukuse, isprepletena istokom i zapadom, sa ukusnim tradicionalnim jelima neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Dva mostarska kluba, FK "Velež" i HŠK "Zrinjski", igraju u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Utakmice Europskog prvenstva za žene U-17 igrat će se na stadionu HŠK "Zrinjski". Najveći uspjeh u svojoj povijesti FK "Velež" ostvario je u sezonama 1980/1981 i 1985/1986, kada je osvojio Kup Jugoslavije.

S druge strane, HŠK "Zrinjski" je najuspješniji klub u povijesti Premijer lige Bosne i Hercegovine sa šest osvojenih naslova i jednim Kupom Bosne i Hercegovine.

U "gradu na Neretvi" stasali su brojni nogometni asovi, a izdvojit ćemo Dušana Bajevića, Franju Vladića, Blaža Sliškovića, Envera Marića, Ivana Ćurkovića, Envera Hadžiabdića ... Neko vrijeme Luka Modrića, kasnije najbolji nogometaš planete, igrao je i za HŠK "Zrinjski".


Grb Grada Sarajeva

NAZIV: GRAD MOSTAR

BROJ STANOVNIKA: 105.000


STADION: HŠK ZRINJSKI

TURISTIČKE ZAJEDNICE:
- Doživite Mostar

Mario Kordić

RIJEČ GRADONAČELNIKA

Grad Mostar je i do sada sve svoje goste i ljude dobre volje dočekivao otvorenog srca i raširenih ruku. Veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili priliku da ugostimo najbolje reprezentacije "starog kontinenta“, jer naš grad ima svu potrebnu sportsku i turističku infrastrukturu da sve sudionike dočeka na visokom nivou. Mi ćemo se aktivno uključiti u organizaciju ovog takmičenja sa svim raspoloživim kapacitetima i pružit ćemo svu neophodnu podršku i pomoć s naše strane i iskoristiti priliku za dodatnu promociju našeg grada.

Mario Kordić, Gradonačelnik, Grad Mostar

STADION "HŠK ZRINJSKI" - RASPORED UTAKMICA
03.05.2022
20:00h
06.05.2022
20:00h
09.05.2022
20:00h
wu17chlogo

ZVANIČNI SPONZORI

 • Euronics
 • Grifols
 • Takeaway
 • Lays
 • Visa
 • Adidas
 • Hublot
 • mTel
 • Securitas
 • Violeta
 • Centrotrans
 • Hyundai
 • ASA osiguranje

Najnoviji tweetovi

Povežite se

Kontakt

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 95, 71000 Sarajevo

Tel: +(387) 033 276-676

Fax: +(387) 033 444-332

Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Web stranica: https://www.nfsbih.ba